Tasarım Projesi Nasıl Yazılır ve Yapılır?
Tübitak ve diğer kurumların düzenlemiş olduğu lise düzeyinde yapılan yarışmalara tasarım kategorisinde alt projelerin nasıl yazılacağına dair bilgilendirmeye bir bakalım.
Tasarım Projesi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Tasarım projeleri genellikle günlük hayattta karşılaştığınız problemlere yönelik , o problemi çözecek ya da daha iyi yapacak bir modelin / aracın geliştirilmesi esasına dayanır. Bu model yada araç belirli kriterlere göre test edilir.Eğer insanların işlerini kolaylaştırıyor yada probleme bir çözüm getiriyorsa o tasarım projesidir.Tasarım projelerini yaparken "Tasarım Döngüsü" adı verilen yöntemi takip etmek yapacağımız işleri kolaylaştıracak daha düzenli hale sokacaktır.
Peki Tasarım Projesi Hangi Basamaklardan Oluşur?
1-Problemi Belirleme
* NE? Problem nedir ve çözümü için neye ihtiyaç var?
* KİM? Kimin problemi ve kimin ihtiyacı var?
*NEDEN? Bu problemi çözmek neden önemli?
Problem belirleme aşamlarında bu sorular aslında problemimizin ortaya çıkmasını ve onu daha iyi tanımamızı sağlayacaktır.
2-Problemi Araştırma
Bu problemle ilgili daha önce yapılmış araştırmalara bakılır. Bu probleme yönelik üretilmiş araçlar veya modellere neler bunlar belirlenir. Daha sonra bu araç ve modellerin iyi yanları , kötü yanları , yetersiz kaldığı noktalar analiz edilir.Tasarımınızı yaparken ne gibi materyallere ihtiyaç duyacağınızı ortaya çıkarır. Böylelikle yapacağımız tasarımın zayıf yanlarını ve güçlü yanlarını daha rahat belirleyebiliriz.
3-Olası Çözümler Geliştirme
Bir problemi çözmek için birden fazla yol bulunmaktadır fakat her yolun güçlü yanları olabileceği gibi zayıf yanlarıda bulunmaktadır. Birden fazla çözüm yolu geliştirip probleme farklı açılaradan bakmak gerekir.Böylelikle en iyi tasarıma giden yolda elinizde çok kaynak olmuş olur.
4-En iyi Çözümü Seçme
Her tasarımın güçlü yönleri olabilieceği gibi zayıf yönleride bulunmaktadır. Böyle durumda elimizdeki senaryolar arasında işimize en çok yarayacak ve en çok fayda sağlayacak olanı seçmeli o tasarım üzerinde geliştirmeler yapmalıyız.
5-Prototip Oluşturma/Yapılandırma
Prototip ortaya çıkan ilk örnektir. Bunu yaparken genellikle daha basit ve işlevsel malzemeler kullanmak daha mantıklıdır. Hatta bazı prototipleri dijital ortamda hazırladıktan sonra test etmek daha akıllıca olabilir.
6-Çözümleri Test Etme ve Değerlendirme
Problemin çözümü için geliştirilen prototipi önceden belirlediğiniz kriterleri esas alarak değerlendirmeye sokarız. Böylelikle yaptığımız tasarımın çalışıp çalışmadığını test eder ona göre son düzenlemeleri yapar ve son halini veririz.Tasarımın son halini verirken sorunlar giderilir. Bu aşamada bilgili ve ilgili olan kişilere tasarım ile ilgili sorular sorularak görüş ve önerilerini kullanabilirsiniz.
Tübitak klavuzunda yer alan örnek bir başvuru formu şu şekilde