Neuralink

Elon Musk Spacex, Tesla ve SolarCity’nin yanında birde böyle büyük bir projeyle adını tekrar duyurmayı başardı. 2017 yılında gizli bir şekilde çalışmaları yürütülen

Neuralink

Arkadaşlar merhaba,

Bu yazı da sizlere benim de merakla ve heyecanla takip ettiğim eğer gerçekleşirse bizi çok ilginç bir geleceğin beklediğine inandığım bir projeden bahsetmek istiyorum.

Bu heyecan veren proje son aylarda herkesin çokça dikkatini çeken ve gündem oluşturan Neuralink projesi.

Neuralink 2017 yılında Elon Musk ve 8 bilim insanı tarafından kurulan bir şirket .

Elon Musk Spacex, Tesla ve SolarCity’nin yanında birde böyle büyük bir projeyle adını tekrar duyurmayı başardı.

2017 yılında gizli bir şekilde çalışmaları yürütülen bu proje ilk kez 2019 Temmuz ayında Neuralink şirketi tarafından halka duyuruldu.

Ve en son geçtiğimiz aylarda Elon Musk, çalışanları ile birlikte ilginç bir tanıtım yayını yaptı ve projenin detaylarını duyurdu.

Yapılan bu demo da projenin asıl amacının bilgisayar ve insanı birleştiren “yüksek hızlı beyin – makine arabirimi” oluşturmak ve insanın yapay zeka karşısında, bir nevi savunma gerçekleştirmesini sağlamak olduğunu söylediler.

Bir diğer amaçlarının ise, beyin ve omurilik problemlerini implement edilmiş bir cihazla çözmek olduğunu dile getirdiler.

Öyle bir cihaz düşünün ki, gelecek yıllarda oluşan bir çok nörolojik sorunu (hafıza kaybı , görme kaybı, felç, depresyon , ağrı vb. gibi) çözsün.

Yani elon musk’ın iddiaları bu yönde biz de onun yalancısıyız.

Peki bu çip nasıl bir şey ?

Sonuçta kafamıza takacaklar tasarımı önemli.

Geçen yaz ki tanıtımda bu çipin tasarımı kulak arkasından beyine iletilecek kablolar halindeydi.

 

Tasarımı bir nevi işitme cihazına benziyordu.

Son yayınlarında ise bu çipi saçlarımızın arasına bir madeni para büyüklüğünde konulacak şekilde gösterdiler.

Şahsen son tasarım beni oldukça sevindirdi. Bu cihaz bir çok dikkat çeken yeniliklere sahip çipe ait olan,  1024 kanalın ki bu kanaların kablolarının kalınlığının saç tellerinden ince  olduğu söyleniyor) ve her bir kanal hem yazıp hem okuyabiliyor .

 

Peki bu çip nasıl yerleştirilecek?

Açıkçası beni en korkutan kısımda burası. Geçtiğimiz aylardaki yayında bu soruya da açıklık getirdiler.

Bu çip yine Neuralink ekibinin tasarımını gerçekleştirdiği cerrahi bir robot tarafından kafamıza yerleştirilecek.

Robot ve cerrahın birlikte bulunacağı bu operasyonda robot 6-7 mm’lik bir delik açarak 1024 kanallı çipi bir ucu kafatasına kanallar beyine bağlı olacak şekilde yerleştirecek.

Şunu da eklemeden geçemeyeceğim bu işlemi gerçekleştirecek olan cerrahi robot yüksek çözünürlüklü bir kameraya sahip ve en ince kılcal damarları bile tespit edip yapacağı işlemi hiçbir damara denk getirmeden yani beyne zarar vermeden gerçekleştirebilme kabiliyetine sahip.

Elon Musk, bu operasyonun yaklaşık 45-50 dakikalık bir operasyon olacağını, genel anestezi alınmayacağını ve işlem sonrasında günlük yaşama geri dönüleceğini söyledi.

Bu çipin şarjının bir gün yetebileceğini de konuşmalarına ekleyen Elon Musk canlı yayında domuzlar üzerinde yaptığı deneyde 3 adet domuzla projenin güvenilir olduğunu kanıtlamaya çalıştı.

İlk gösterilen domuza çip takılı değildi,

2. domuzda çip takılmış daha sonrasında çıkarılmıştı,

3. Domuzda ise çip takılıydı

ve 3 domuzunda sağlıklı olduğunu gösterdiler.

Çip takılı olan domuzun burnu yere değdiğinde ve bir şeye temas ettiğinde çip sayesinde

beynindeki mikro volt seviyesindeki beyin sinyallerini yükselterek dalgaların sesini dinlettiler.

Gerçekten bu anları izlemek çok heyecan vericiydi. Anlayacağınız  önümüzdeki yıllarda insanlar birbiriyle telepatik şekilde iletişim kuracak gibi görünüyor.

Eğer söyledikleri iddialar gerçekleşirse beyne, ihtiyaç duyduğumuz beceriyi internet yardımıyla yükleyebilir ve o yeteneğe dakikalar içinde sahip olabiliriz.