Metaverse

Kafanıza kask benzeri bir cihaz taktığınızı düşünün. Bu kask’ı taktığınız an sanal dünyanın bir parçası oluyorsunuz. Fantastik maceralar yaşıyorsunuz . Full Dive VR teknolojisine göre oluşturulan sanal dünyanın adeta bir parçası oluyoruz. 

Metaverse

Kafanıza kask benzeri bir cihaz taktığınızı düşünün. Bu kask’ı taktığınız an sanal dünyanın bir parçası oluyorsunuz. Fantastik maceralar yaşıyorsunuz üstelik gerçek dünyada yaşarmışcasına. Çok güzel olmaz mıydı ?

Bunu başarabileceğimiz bir teori var aslında.

 

İsmi Metaverse

 

Ama öncesinde VR teknolojisinden kısa bir bahsedelim. çünkü konunun özü sayılır.

 

VR (Virtual Reality - Sanal Gerçeklik) Nedir ?

 

Sanal Gerçeklik (VR), simüle edilmiş bir ortam oluşturmak için bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıdır. Normal bilgisayarlardan farklı olarak, VR kullanıcıyı sanal bir ortamın içine yerleştiriyor. Şu anda, sanal gerçekliğin yapabilecekleri yalnızca 360 derece görseller, 3B ses tasarımı ve bir şeyi izlemekten ibaret.

Şu anki kullandığımız VR cihazlarının resimlerine bakabilirsiniz.

 

VR teknolojisiyle tam olarak sanal dünyayı yaşayamıyoruz.

Bu sebepten Full Dive VR diye bir teori geliştirildi. 

Şimdi Full Dive VR’ ı anlatmaya başlayalım.

 

Metaverse Nedir ?

 

Metaverse bir teori aslında. Bu teoriye göre oluşturulan sanal dünyanın adeta bir parçası oluyoruz. 

Gerçek dünyayı yaşar gibi sanal dünyayı yaşıyoruz.

"Full Dive" (Tam Dalış) terimini ilk olarak oyun , anime ve hafif roman - manga serisi olan Sword Art Online serisinde gördük. 

Serinin konusundan bahsetmemiz gerekirse eğer 


Sword Art Online (SAO) ismi verilen bir oyun sanal gerçeklik dünyasında VRMMORPG (Virtual Reality Massive Multiplayer Online Role-Playing Game - Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Rol Yapma Sanal Gerçeklik Oyunu) olarak oynanmaktadır. Oyun 2022 yılında çıkmış ve Nerve Gear ismi verilen ve oyuncunun kafasına taktığı bir cihaz ile oynanmaktadır. Bu cihaz oyuncunun kafasından geçenler ile oyundaki karakterini kontrol etmesini sağlamaktadır.

6 Kasım 2022 tarihinde, oyuncular ilk kez SAO oyununa bağlanırlar ve oyundaki çıkış tuşunun, oyun yöneticisi (game master) tarafından kaldırıldığını görürler. Oyun yöneticisi Akihiko Kayaba, oyunda çıkmanın tek yolunun 100. katta bulunan son canavarı yenmek olduğunu söyler. Aynı zamanda oyunda bir şekilde ölecek olurlarsa gerçek hayattaki vücutlarının da takmış oldukları sanal gerçeklik cihazları ile öldürüleceğini söyler. Oyunculardan Kazuto (Kirito) Kirigaya daha önce oyunun beta testlerinde yer almış olan 1000 kişilik sınırlı oyunculardandır. Beta testlerde edindiği tecrübesi ile oyunu kısa sürede bitireceğini düşünmektedir.

Bu yüzden tek başına hareket etmeye ve oyundaki herhangi bir loncaya (guild) üye olmadan oyunda ilerlemeye başlar.

Serinin konusu böyle.

Ernest Cline’ın hit romanı Ready Player One’ da ise Oasis VR sistemi var. 

Oasis VR sisteminde fiziksel vücut dokunsal geri bildirim sağlamak için tüm vücut donanımıyla çalışıyor.

Burada Sword Art Online farklı bir yaklaşım benimsiyor ve bunun yerine sistem-beyin arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Bu sistem, vücudun felç olduğu ve sadece zihnin uyarıldığı yarı bilinçli bir duruma neden oluyor. Bu durumdayken, tüm hareket ve etkileşimler sistem ile kullanıcının beyni arasında simüle ediliyor. 

Sanırım Metaverse' ın ne olduğu anladık. Şimdi isterseniz bu teknolojiye ne kadar yakın olduğumuza bakalım.

Metaverse’e Ne Kadar Yakınız ?

Günümüzde, VR sistemleri giderek daha sürükleyici hale geliyor. Çeşitli donanım parçaları, kullanıcılara fiziksel hareketi sanal verilere aktarma yeteneği sağlıyor. En temel düzeyde, HTC Vive ve PSVR kulaklıklarla kullanılanlar gibi elde taşınan hareket sensörleri, oyuncuların sanal alandaki öğeler ve varlıklar ile etkileşime girmesine olanak tanıyor.

Ancak dediğimiz gibi günümüzdeki VR teknolojisi tamamen sanal dünyayı yaşatmıyor.

Elon Musk’ın geliştirdiği Neuralink teknolojisiyle bu teori gerçekleşebilir.

Neuralink kısaca beyne yerleştirilen bir cihaz sayesinde beyin ile makina arasında sinyal alışverişinin sağlanması diyebiliriz.

Metaverse teorisinde de beyin sinyalleri ile cihaz arasında bağlantı kurulması Neuralink' in bu teoriye bizi bir adım daha yaklaştırdığını gösteriyor.

Son açıklanan haberlere göre Sword Art Online’nın yapımcıları NerveGear’ın beta testlerinin yapıldığını açıkladılar. NerveGear’ın 2024 yılında dev bir VRMMORPG Sword Art Online oyunuyla çıkış yapacağını söylediler. Ve gerçekliği sorgulansada bu projede Elon Musk ile çalışıldığı söylentisi var.

Gelecekte bir gün bu teknoloji gerçekleşebilir. Bekleyip görelim.