Solucan Deliği Nedir? Ne İşe yarar?
Bir solucan deliği, uzayda iki yeri birbirine bağlayan bir tünel gibidir. Solucan deliğinden geçerek teorik olarak solucan deliğinin iki ucu çok uzak olsa bile, uzayda muazzam mesafeleri oldukça hızlı bir şekilde seyahat edebilirsiniz.
Bir solucan deliği, uzayda iki yeri birbirine bağlayan bir tünel gibidir. Solucan deliğinden geçerek teorik olarak solucan deliğinin iki ucu çok uzak olsa bile, uzayda muazzam mesafeleri oldukça hızlı bir şekilde seyahat edebilirsiniz.
Eğer bir solucan deliğiniz olsa ve bu solucan deliğinin bir ucu okulunuzda diğer bir ucu da evinizde olsaydı, ev ile okul arası mesafe ne kadar uzak olusa olsun rahatlıkla solucan deliğinden geçerek bir anda kendinizi evinizde bulabilirdiniz. Üstelik bu solucan deliğinin bir ucu evinizde olmak zorunda değil. Solucan deliğinin bir ucu başka bir ülke veya evrenin herhangi bir yerindeki başka bir gezegende olabilir ve bu sayede uzayda günlük bir geziye rahatlıkla çıkabilirsiniz.
Bu nedenle etrafımızda bir solucan deliği olması inanılmaz bir durum olabilirdi fakat ortada bir sorun var. Sorun, bildiğimiz kadarıyla evrenimizde böyle bir solucan deliği olmamasıdır.
Bunların var olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamadık ve nasıl oluşabilecekleri hakkında hiçbir fikrimiz yok. Ancak solucan deliklerinin varlığı mevcut evren teorilerimiz tarafından kesin bir dille doğruluğu veya yanlışlığı kanıtlanamamıştır.Yani teoride var olduklarını söyleyebiliriz. Bilimde bir teori gerçekte ne olacağını veya olabileceğini tanımlamanın fikirsel bir yoludur.
Yüzyıl önce fizikçi Albert Einstein tarafından yaratılan genel görelilik teorisini duymuş olabilirsiniz. Bizi yeryüzünde tutan ve Dünya'nın Güneş'in etrafında dönmesini sağlayan yerçekimini tanımlar. Bu teori ayrıca solucan deliklerini matematiksel bir şekilde açıklar.
Peki solucan delikleri teoride nasıl çalışır?
İlk olarak, uzay-zaman adı verilen bir şey düşünmeliyiz. Genellikle uzay-zamanı esnek bir kumaş tabakası olarak hayal ederiz. Evrenimizdeki her şey bu hayali uzay-zaman kumaş tabakasında yaşıyor.Kumaş tabakasını düşünerek, iki boyutlu yüzey adı verilen bir şeyi görselleştiriyoruz. Sayfada dolaşan biri iki tür hareket seçebilir: ileri / geri veya sola / sağa gitmek. Gerçekte, uzay üç boyutludur: yukarı ve aşağı atlayabilirsiniz! Aslında, dördüncü bir boyut var: zaman. Zamanı “boyut” olarak düşünmeyebilirsiniz, ancak fizikçiler bunu yapar. Tüm boyutları bir araya getirin ve uzay-zaman dediğimiz şeyi elde edin.
Solucan deliklerine geri dönersek, uzay-zaman kumaşında bir yerden diğerine gitmek istediğimizi düşünün, örneğin evden uzak gezegene. Bir uzay gemisiyle bile bu yolculuk binlerce yıl hatta daha uzun sürebilir.
Peki ya kumaş tabakasında evimzin olduğu köşe ile uzak bir gezegenin olduğu köşeyi üst üste katlarsak ne olur?
İşte o zaman uzun yoldan gitmek zorunda kalmadan gezegene ulaşmak için bir kısayol tünelimiz olacaktı!
Kimse gerçekte bir solucan deliğinin nasıl yapılacağı veya yapılacağı konusunda nereden başlayacağını bilmiyor, ancak onları düşünmek oldukça eğlenceli ve muazzam evrenimizi keşfetmek için harika olurdu.