Biyoloji Nasıl Çalışılır

Bazı öğrencilerin korkulu rüyası haline gelen hatta latince kelimeleri duyunca elinin ayağının titremesine sebep olan ama özünde çok tatlı olan biyolojiyi nasıl öğrenmemiz gerektiğine dair bir kaç tüyomuz var.

Biyoloji Nasıl Çalışılır

Aslında bu konuya Biyoloji Nedir? sorusuyla başlamak daha doğru olur. 

Biyoloji aslında “HAYAT”tır. Latince bir kelime olup yaşam bilimi veya canlı bilimi anlamına gelir. Yaşayan varlıkları inceler. Nasıl yaşadıklarını , ortama nasıl uyum sağladıklarını , diğer canlılarla ve cansız varlıklarla olan etkileşimlerini neden-sonuç ilişkisi kurarak inceler.

Yeni öğrenilecek bilgilerin yoğunluğu fazla olan bir derstir. Bu yüzden öğrencilerde “Biyoloji Dersi Ezberdir” algısının oluşmasına sebep olmaktadır.

Biyoloji Dersi Ezberlenmez  ÖĞRENİLİR!!!

Bilgi yoğunluğunun fazla olması öğrencide ezber algısı yaratmaktadır. Bu tamamen yanlıştır. Nasıl ki Matematik dersinde önce sayıları öğrenip daha sonra toplama çıkarma işlemi yapıyorsan Biyoloji dersinde de bilgileri öğrenip bunlar arasında neden-sonuç ilişkisi kurmamız gerekmektedir

İYİ HOŞ AMA NEDEN LATİNCE?

Latince kelimeler görünce elim ayağım titriyor korkuyorum. Bu korkumu yenmek için ne yapmalıyım.

Bilimi daha anlaşılır ve evrensel yapmak için latince seçilmiştir.

Ama Latince’den korkmanızı gerektirecek bir şey yok. Nasıl yeni bir yabancı dil öğrenirken nesnelerin yeni adını ve o kuralları öğreniyorsanız 3-4 tane latince kelime öğrenmek sizi zorlamaz sanırım.3-4 tane basit kural öğrenince aslında ne kadar kolay ve mantıklı olduğunu anlayacaksınız.

K.Hidratın adı --> Maltoz

Bu K.Hidratı sindiren enzim --> Maltaz

Ezber olmadığını ve 2-3 Latince kelime görünce korkmamamız gerektiğini anladık.

Ya SONRA?

Ders Öncesi Hazırlık

Derse gelmeden küçük bir göz atmak ve gelecek derste neler işlenecekse oraları biraz okumak size aşinalık sağlar. Konuyu daha rahat kavramanıza sebep olur.

Yeni terimler duyunca ufo görmüş masum Fen Lisesi öğrencisi gibi bakmazsınız. smiley

Öğrenmenin sırrını açıklıyorum!!!

Sadece biyoloji dersi için değil tüm dersler için geçerli bir sır.

DERSİ DERSTE ÖĞRENİN

Basit ama en etkili yöntemdir. Bazı öğrenciler basit bir konuyu öğrenmek için bile saatlerini harcamaktadır. Halbuki derse kulak verseniz saatlerinizi harcadığınız konuyu 10 dk öğrenirsiniz. Geriye kalan zaman sizin olur.

 

Ders Esnasıda!!!

Ders esnasında önce zihniniz sonra kulağınız mutlaka öğretmeninizde olsun. Vurguladığı ve önemli olarak belirttiği yerleri mutlaka anlayabileceğiniz şekilde kısa kısa  not edin veya altını çizin.

 

DERS SONRASINDA

Ders sırasında dinlediklerinizi akşam eve gidince tekrar etmezseniz büyük bir kısmını unutacaksınız. Haliyle okul sıralarında harcadığınız zaman boşa gitmiş olacak. O yüzden okul çıkışında mutlaka o gün öğrendiğiniz dersleri tekrar edin veya özetini çıkarın. Sadece o gün tekrar yapmanız yetmez belirli aralıklarla tekrar ederseniz uzun süreli hafızanızda mutlaka yer edecektir ve öğrendiklerinizi unutmayacaksınızdır.

 

Tekrar Bitti

Hemen koşun TV başına. Şaka !!!

Tekrar ettiğiniz konu ile alakalı 20-30 tane soru çözmeniz konuya bakış açınızı değiştirecektir. Yaptığınız yanlışlar konuyu etraflıca öğrenmenizi sağlayacaktır. Lütfen yanlış yaptığınız yerleri analiz edin.

Eee hocam ben bunların hepsini yaptım ama hala testlerde bir sürü yanlış yapıyorum!!!

O zaman size yanlışlardan kurtulmanın formülünü söyleyeyim hemen.

ZEVKLE YANLIŞ YAPIN

Evet doğru duydunuz. Yaptığınız her yanlış aslında öğrenmeniz için bir fırsattır. Yaptığınız yanlışlara ağlamak arkasından ağıtlar yakmak yerine nerede yanlış yaptıklarınızı iyice analiz edip neyi eksik veya hatalı öğrendiğinizi keşfedin. Bu sizi zaman içinde en doğru biyoloji sever bir genç yapacaktır. Sadece VAZGEÇMEYİN

Peki ya ÖSYM

Son yapılan değişiklikle fen derslerinde soru sayısı düştü.Fakat biyoloji diğer adaylara fark atacağınız bir ders haline geldi.Nasıl sizin eskiden biyolojiye dair korkularınız vardı ise milyonlarca adayında biyolojiye dair korkuları var. O yüzden diğerlerine fark atmak istiyorsanız Biyolojinin temellerini güzel öğrenin.

ÖSYM

Biliyorsunuz iki aşamalı sınavımız var.

TYT sınavında 9. ve 10. sınıf konuları soruluyor olup 6 soru çıkmaktadır. Genelde temel biyoloji bilgisini iyi bilenin hepsini çok rahat çözebilmektedir.

AYT sınavında ise 11 ve 12. sınıf konuları ağırlıklı olup toplamda 13 soru çıkmaktadır. Her ne kadar 11 ve 12 sınıf konuları ayrıntılı gözükse de temel bilgileri iyi bilen birisi çok rahat çözebilmektedir.

 

TYT

SORU DAĞILIMI

2020

2019

2018

2017

2016

Canlıların Ortak Özellikleri

1

1

Canlıların Temel Bileşenleri

1

1

1

3

3

Hücre ve Organelleri

1

2

1

Madde Geçişleri

1

2

1

Canlıların Sınıflandırılması

1

1

1

1

1

Hücre Bölünmeleri ve Üreme

1

1

1

Kalıtım

2

1

2

2

Ekosistem Ekoloji

1

1

1

1

Bitkiler Biyolojisi

1

1

1

 

AYT

 

SORU DAĞILIMI

2020

2019

2018

Sinir Sistemi

1

Endokrin Sistem

1

1

Duyu Organları

1

Destek ve Hareket Sistemi

1

Sindirim Sistemi

1

1

Dolaşım ve Bağışıklık Sistemi

1

1

1

Solunum Sistemi

1

1

Boşaltım Sistemi

1

1

Üriner Sistem

1

Üreme Sistemi ve Embriyonik Gelişim

Komünite ve Popülasyon Ekolojisi

2

2

Nükleik Asitler

1

1

Genetik Şifre ve Protein Sentezi

2

1

3

Canlılık ve Enerji

 

Fotosentez ve Kemosentez

1

1

1

Hücresel Solunum

1

1

Bitki Biyolojisi

3

2

Canlılar ve Çevre

1

1